samopregledovanje dojk

Samopregledovanje dojk je poglavitnega pomena pri zgodnjem odkrivanju nevarnih sprememb

samopregledovanje dojk

Samopregledovanje dojk je zelo pomembno v vseh obdobjih odrasle ženske. Priporočljivo je, da že dekleta po 18. letu začnejo spremljati vse spremembe na dojkah. Pozornost je potrebno nameniti drugačnemu stanju barve, oblike, velikosti prsi in bradavic, kot je običajno. Zatrdline, zatečenost tkiva, uvlečenost bradavice, spremenjena barva ali celo izcedek iz nje, so znaki, da se je potrebno odločiti za posvet pri zdravniku oziroma izbranem ginekologu. Ni nujno, da je vsaka sprememba, ki jo ženska opazi, nevarna, je pa priporočljivo spremljanje in posvet s strokovnjakom.

Prsi se zaradi nihanja ženskih hormonov med menstruacijskim ciklusom spreminjajo, sploh pri mlajših ženskah, oziroma dokler še niso v menopavzi. Normalno je, da so pred in po menstruaciji prsi bolj nabrekle in občutljive na dotik. Takrat se tudi večkrat zatipajo kakšni trdi boleči vozlički, vendar pa to ne pomeni nič nenavadnega, saj gre ponavadi za povečanje mlečnih žlez. Če je ta sprememba povezana z normalnim nihanjem hormonov, običajno težave izzvenijo kaj kmalu po končani menstruaciji. Kadar pa bolečina ostane ali se celo stopnjuje, prav tako pa se še vedno otipajo spremembe v tkivu, je potrebno poiskati pomoč pri specialistu.

samopregledovanje dojke

Samopregledovanje dojke je preprost in neinvaziven postopek preventive vsake ženske

Samopregledovanje dojke je priporočljivo opravljati redno, vsak mesec. Najbolj optimalni čas je proti koncu mesečne krvavitve oziroma sedem do deset dni po začetku menstruacije. Ta postopek ne vzame veliko časa, pregled pa se lahko opravi na primer med vsakodnevnim tuširanjem. S prsti se pretipa celo dojko in pazduho, vse do ključnice. Gibi naj bodo v krožnem vzorcu, od zunanje strani proti sredini. Na kožo se lahko nanese milo, da prsti drsijo lažje brez zatikanja.

Pozornost je dobro nameniti tudi vizualnemu izgledu prsi. Najlažje je to storiti pred ogledalom v stoječem ali sedečem položaju, s spuščenimi rokami ob bokih, nato pa z rokami, dvignjenimi nad glavo. Dlani se položijo na boke in močno pritisnejo, da se napnejo prsne mišice. Pogosto se zgodi, da se obe prsi ne ujemajo. Manjša odstopanja so normalna, saj nobeno telo ni povsem simetrično. Pozornost pa je treba posvetiti znakom napihnjenosti, izpraznjenosti ali napihnjenosti samo na eni strani.

Pravilna tehnika vključuje metodično uporabo blazinic srednjih prstov. Pri tem rokavica Donna Glove zelo olajša to delo, saj omogoča povečano otipljivost med samim postopkom pregleda. Sestavljena je iz treh poliuretanskih plasti. Zunanji sloj je akromatski, zdravju neškodljiv. Med prvo in drugo plastjo se nahaja mineralno olje NF18, ki omogoča, da rokavica lažje in bolj gladko drsi po koži, hkrati pa poveča občutljivost dotika.

Prostor za roko je med drugo in tretjo plastjo rokavice. Zaradi tako premišljene sestave, razteznosti materiala in gladkega drsenja brez zatikanja, je možno zatipati tudi najmanjše bulice in izrastke, ki bi jih z golimi prsti težje zaznali. Rokavica je namenjena večkratni uporabi. Po končanem postopku se samo opere s toplo vodo in obriše s čisto, suho brisačo. Uporabna je še tri leta po odprtju embalaže.

zatrdline v dojkah

Zatrdline v dojkah so lahko povsem nenevarne ali pa razlog za ukrepanje

Zatrdline v dojkah se lahko pojavijo v času mesečnega ciklusa zaradi nihanja hormonov, kar je povsem običajen pojav. Ponavadi te same po sebi izginejo vsaj teden dni po končani menstruaciji. Če pa le te vztrajajo, celo rastejo ali so boleče in občutljive na dotik, je potrebno ukrepati ter poiskati mnenje zdravnika. Vozlički, grudice in zatrdline se pojavijo včasih tudi pod pazduho, vendar ni nujno, da so povezane z dojkami oziroma spremembami hormonov. Tudi v takem primeru je primerno povprašati za zdravniški nasvet in se prepričati, da se v telesu ne dogaja nič neobičajnega ali nevarnega za zdravje.

Tkivo je sestavljeno iz mlečnih žlez, mlečnih vodov, podpornega ter maščobnega tkiva. Običajno je, da je tkivo grudičasto ali podobno vrvici, zlasti v zgornjih zunanjih kvadrantih vsake dojke, kjer se nahajajo žleze. Običajno se struktura spreminja z menstrualnim ciklusom, zato lahko ob rednih obdobjih v mesecu opazite občutljivost in grudičastost. Vseeno je občutiti zatrdlino ob dotiku lahko zelo stresno. Zavedati pa se je treba, da je večina bulic benignih, se pravi nenevarnih, zlasti pri mlajših ženskah.

Spremembe na dojkah se dogajajo skozi vsa obdobja odraščanja ženske

Telesne spremembe so različne v obdobjih dozorevanja in staranja ženske. Dojke so sestavljene iz mlečnih sistemov, maščobe, limfnih vozlov, žil in živcev. Nimajo mišic, imajo pa nekaj vlaknatega tkiva. Najbolj pogosti dejavniki sprememb prsi so nosečnost, dojenje, hormonska nihanja v vsakem menstrualnem ciklu, izguba ali povečanje telesne teže, staranje in podobno.

Za vsako žensko je neobičajna sprememba lahko neprijetna. Ob tem se lahko pojavijo številni različni občutki in skrbi. K sreči pa je v večini primerov le ta odveč. Redno opazovanje in spremljanje, skrb za čimbolj zdrav način življenja so nekatere od poglavitnih stvari, ki jih ženska lahko naredi preventivno zase, za svoje zdravje in dobro počutje. Pri tem je rokavica Donna Glove, ki jo lahko naročite pri podjetju Dr. Gorkič, odličen medicinski pripomoček, s katerim je samopregled natančnejši, bolj zaneslivi in hitrejši. Vabljeni na spletno stran Dr. Gorkič.

spremembe na dojkah

Related Posts