Vrtni žar je obvezen del opreme tistih, ki poleti radi ob prijetni družbi pripravljajo hrano. Ni le kulinarični pripomoček, ampak tudi simbol piknikov, druženja, prijateljev in družine. Na lep poletni dan se le redkokatera aktivnost prileže bolj od prijetnega piknika s svojimi najbližjimi. Ravno zato je kvaliteten roštilj investicija v kulinarično in družabno življenje in bo še leta služil ter zabaval vse udeležence piknikov. Kakšen pa je najbolj primeren, pa je v največji meri odvisno od kuharskih preferenc, števila ljudi in praktičnosti.
Plinski žar: zmagovalec v praktičnosti
Plinski žar je priljubljen zaradi svoje praktičnosti – enostaven je za uporabo in izmed vseh vrst se segreje najhitreje, najbolj učinkovito pa je mogoče spreminjati temperaturo. Deluje na plin, ki se v roštilj dovaja iz jeklenke, povezane s cevjo. Običajno so opremljeni z žariščem, ki ima več gorilnikov in omogoča enostavno upravljanje temperature
. Zelo enostavno je tudi čiščenje, saj plin ne povzroča pepela ali saj, mnogi pa imajo še vgrajene odstranljive plošče ali pladnje z odvajanje maščobe oziroma ostankov hrane. Na voljo so v različnih velikostih, oblikah in z različnimi funkcijami, kot so pliski kuhalniki ali stranski gorilniki.
Plinski žar je lahko opremljen z več različnimi pripomočki, površinami in funkcijami, ki izrazito izboljšajo priročnost upravljanja z njim. Stranski gorilniki so primerni predvsem za sprotno kuhanje različnih juh, omak in drugih prilog, večina plinskih roštiljev pa ponuja tudi stransko mizico, ki omogoča pripravo ostalih jedi, kot je rezanje kruha, mariniranje, priprava solate in tako naprej.
Še posebej priročen je tudi vzdržljiv pokrov z vgrajenim termometrom. Pokrov zagotavlja učinkovito zadrževanje temperature, vgrajeni termometer pa kar se da natančno prikazuje višino temperature, kar je v zelo veliko pomoč pri peki nekoliko bolj zahtevnih jedi. Večina plinskih roštiljev je opremljenih tudi s spodnjim prostorom z shranjevanje, namenjenim za shrambo pripomočkov, kuhalnega pribora in ostale opreme.
Keramični žar: visoko priljubljene edinstvene prednosti
Keramični žar ima mnoge prednosti pred drugimi, zato pa postaja vedno bolj priljubljen med ljubitelji peke. Zasnovan je tako, da ima zunanji plašč iz keramičnega materiala, ki zadržuje toploto in omogoča enakomerno kuhanje hrane na stalni temperaturi. Notranjost je obložena s kovinsko mrežo, ki omogoča prosto kroženje zraka, kar zagotavja hitro segrevanje in dolgotrajno ohranjanje temperature.
Notranjost je hkrati tudi odporna na rjo in korozijske poškodbe, ima pa več ravni, na katere je mogoče postaviti hrano, kadar se pripravlja več jedi hkrati. Običajno je tudi opremljen s sistemom za nadzor temperature, ki omogoča prilagajanje in natančno spremljanje toplote pri pripravi živil.
Keramični žar je v primerjavi z ostalimi tudi bolj priljubljen zaradi svoje vsestranskosti, saj večnamenska uporaba omogoča peko, dimljenje in kuhanje. Dimljenje je priljubljena tehnika obdelave predvsem mesa in rib tako, da živila ob daljši izpostavljenosti dimu pridobijo edinstven okus in sočnost. Ena izmed prednosti pri peki pa je tudi hranjanje vrednosti vlake v hrani, kar omogoča, da se hrana pri pečenju ne izsuši.
Tovrstni roštilji so ponavadi zgrajeni iz visokokakovostnih materialov, ki so odporni na visoke temperaturne razlike, to pa omogoča zelo dolgo življenjsko dobo samega roštilja.
Vrtni žar kot dolgoročna investicija v kvalitetne piknike
Vrtni žar dandanes predstavlja središče vsakega kvalitetnega piknika, sezona piknikov pa se ravnokar začenja. Z izbiro kvalitetnega roštilja se izkušnja peke, druženja in prehranjevanja bistveno zviša, kvalitetni roštilj pa bo tudi zdržal dlje kot bi zdržali manj kvalitetne različice, kar pomeni, da ga bo potrebno tudi zamenjati kasneje.
Sodobni roštilji so z diverzifikacijo jedilnih preferenc prilagodili svoje funkcionalnosti tako, da so primerni tudi za ljudi z različnimi prehranjevalnimi navadami. Tako je mogoče sočasno pripraviti jedi za največje ljubitelje mesa in za stroge vegane na tak način, da bodo prav vsi siti in zadovoljni.
Katere dejavnike je potrebno jemati v poštev pri nakupovanju roštilja?
Kot zgoraj omenjeno, je žar dolgoročna investicija v kvalitetno preživljanje poletnih dni s svojimi najbližjimi. Marsikdaj je lahko roštilj precej drag, še posebej, če se odločamo za bolj kvalitetnega. Zato je pred nakupom le tega potreben precejšen razmislek o individualnih potrebah in značilnostih, ki so pri nakupu novega roštilja zaželjene. Med njimi so:
- kuhalna površina: velikost površine, na kateri se lahko hkrati pripravlja različna količina živil. To je odvisno predvsem od tega, koliko ljudi je naenkrat potrebno nahraniti,
- gorivo: lahko se uporablja plin, elektrika, oglje, peleti ali les. Vsako izmed teh goriv za roštilje ima svoje prednosti in slabosti, razlikujejo se po ekonomičnosti, možnosti uravnavanja temperature, času priprave, okusu in še marsičem,
- praktičnost: tukaj gre za možnost učinkovitega prenašanja roštilja na različne lokacije, hitrost priprave, težavnost čiščenja, kapaciteta shranjevanja pripomočkov in zmožnost različnih načinov priprave hrane,
- cena: cena roštiljev se giblje vse od 20 pa do več 10 000 €. Dejstvo je, da bodo dražji zdržali dlje, manj se bodo obrabili in pekovska izkušnja bo bolj zadovoljujoča. Kljub temu pa sodobna tehnologija in optimizacija proizvodnje omogočata, da so tudi kvalitetni roštilji dandanes na voljo že po ugodnejših cenah.