ir-paneli-za-kopalnico

IR paneli za kopalnico so estetskega videza

IR paneli za kopalnico so vedno pogostejša izbira številnih, ki opremljajo stanovanje ali počitniško hišico. Poleg vseh prednosti, ki so veljajo za IR ogrevanje na splošno, je zanje značilen zelo estetski videz. Vas zanima, kako izgledajo in zakaj so veliko boljša izbira od drugih načinov ogrevanja?moderni-ir-paneli-za-kopalnico

Zakaj izbrati IR panele za kopalnico?

Sovražite stopiti iz tople kopeli ali vroče prhe v hladen prostor? Si želite, da bi bilo v kopalnici vedno prijetno toplo? Ker se s takšnimi težavami srečujemo prav vsi, so proizvajalci razvili posebne infrardeče grelne panele, ki so namenjeni za montažo v omenjenem prostoru. Čeprav so zelo podobni navadnim, pa se v nekaj lastnostih od njih vseeno razlikujejo.

Estetski videz – Mnogim se zdi, da bo tovrstno ogrevanje v majhnem prostoru izgledalo čudno ali neestetsko ter da ga bo opazil prav vsak. A to v današnjih časih več ne drži! Boste sploh verjeli, če vam povemo, da marsikje uporabljajo takšen način ogrevanja, pa ga morda niste niti opazili? Temu je tako, ker so sedaj IR plošče prekrite z ogledalom, tako da so praktične nevidne.

Nekatere so celo opremljene z ogledalom z dodatno osvetlitvijo, katero je mogoče upravljati glasovno (s pomočjo sistema za pametni dom Alexa ali Google Home) ali pa na zaslonu na dotik. Ker jih je mogoče uravnavati tudi s termostatom, je prostor vedno segret na vam sprejemljivo temperaturo. Zavijanje v kopalni plašč ali brisačo bo postalo stvar preteklosti, saj vas ob prihodu iz tuš kabine ne bo več zeblo.

Posebne varnostne oznake – Med tuširanjem z vročo vodo se v prostoru nabere veliko pare, zato je potrebno izbrati takšno vrsto ogrevanja, ki prenaša visoko stopnjo vlažnosti. IR paneli v kopalnici se odlično obnesejo, če jih le namestite dovolj daleč od vodnih virov. Pri nakupu bodite pozorni, da so na njih napisane posebne oznake (IP44 in IPX2).

ir-ogrevanje-v-kopalnici
Kakšne so še druge lastnosti IR ogrevanja?

Za IR panele za kopalnico pa so značilne tudi številne druge prednosti, ki so skupne navadnim infrardečim ploščam. Prepričani smo, da vas bodo spodnje lastnosti prepričale v nakup:

  • Preprečevanje nastanka plesni

IR ogrevanje deluje tako, da se ne segreva direktno zrak, temveč predmeti, stene, tla in strop. Prav zato so omenjene plošče super rešitev za vse, ki se doma srečujete s prekomerno vlago ali celo plesnijo. Infrardeči žarki namreč prodrejo v zidove nekaj cm, posledično pa jih povsem izsušijo.

  • Manjše dvigovanje prahu

Pri ogrevanju z radiatorji se segreva zrak, kar pomeni, da se vroč zrak dviga, mrzel pa se spušča nazaj proti tlom. Takšno kroženje lahko predstavlja veliko težavo astmatikom in drugim alergikom, saj vdihujemo velike količine prahu. Kot že omenjeno, infrardeči žarki segrevajo le predmete, zato zrak bistveno manj kroži, poleg tega pa se ne izsuši. Dihanje je zato bistveno lažje, bivanje pa prijetnejše.

  • Popolna tišina

Infrardeči grelni paneli so popolnoma neslišni, saj ne proizvajajo nikakršnega hrupa. Če ste do sedaj razmišljali, da bi namesto IR panelov namestili klimo, je to zagotovo zelo pomembna prednost. Tako se lahko v sproščujoči kopeli popolnoma sprostite, brez motečega šumenja.

  • Varčnost

Ste vedeli, da se pri takšnem načinu ogrevanja kar 99 % električne energije pretvori v toploto? V primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami je ta odstotek neprimerljivo višji, kar se močno pozna na mesečnem računu za elektriko. Zaradi drugačnega načina delovanja se prostor segreje že v zelo hitrem času, poleg tega pa ostane topel tudi ob krajšem zračenju.

Za plošče je značilna izredna varčnost tudi zato, ker je mogoče temperaturo uravnavati s termostatom ali prek aplikacije (wi-fi). Tako lahko prostor ogrejete samo takrat, ko ga dejansko uporabljate. To je še posebej priročno pomladi in jeseni, ko ogrevanje celotnega stanovanja ni več potrebno, a je za tuširanje še vedno malce prehladno. V aplikaciji samo nastavite želeno temperaturo, prostor pa bo ogret že v nekaj minutah. Bolj preprosto bi težko bilo.

  • Enostavna montaža

Plošče je zelo preprosto namestiti na steno ali strop, saj potrebujete le vijake ter dostop do elektrike. Montažo lahko tako opravite kar sami, brez pomoči dimnikarjev, vodovodarjev in ostalih mojstrov. Večji posegi v prostor torej niso potrebni, zato jih lahko v primeru selitve preprosto odnesete s seboj. To je pomembna prednost predvsem za tiste, ki živite v najemniškem stanovanju, v katerem morate za večje spremembe dobiti dovoljenje najemodajalca ali celo upravnika / drugih stanovalcev.

  • Pozitivni učinki na zdravje

Infrardeči valovi prodirajo v naše telo podobno kot sončni žarki. Prav zato imajo blagodejni vpliv na naše zdravje, saj izboljšujejo imunski sistem, lajšajo bolečine v sklepih in mišicah, pozitivno vplivajo na kožo, uravnavajo krvni tlak, izboljšujejo delovanje kapilarnega sistema, poleg tega pa pomagajo celo pri izgubi telesne teže. Ob njihovem delovanju zrak ne kroži, zato je uporaba še posebej priporočljiva astmatikom in ljudem, ki imajo težave z dihali. Spomnimo pa naj vas tudi, da so inkubatorji v porodnišnicah opremljeni z infrardečim sistemom ogrevanja, zato so zagotovo popolnoma varni za uporabnika.

infrardeci-grelni-paneli

Related Posts