prenos kosarka slovenija

Košarka v Sloveniji: zgodovina športa in prenosi tekem danes

Košarka v Sloveniji: prenosi tekem so danes med najbolj gledanimi vsebinami

 

Košarka v Sloveniji velja za enega od najbolj priljubljenih športov. Po nekaterih podatkih pa gre celo za najbolj priljubljen šport. To velja tako za aktivno ukvarjanje s športom (rekreativno ali profesionalno) kot za oglede tekem. Ni naključje, da so fraze, kot sta »prenos košarka Slovenija« in »košarka Slovenija tekme«, med najbolj iskanimi frazami slovenskih uporabnikov spletnih iskalnikov. Košarka v Sloveniji se je sprva razvijala relativno počasi, po 2. svetovni vojni pa je sledil pravi »bum«. Pomembne zasluge za to ima ustanovitev KZS daljnega leta 1950 …

Košarka v Sloveniji ima dolgo zgodovino

košarka v sloveniji

Prvič naj bi se začela košarka v Sloveniji igrati že okoli leta 1905. Pri tem ni šlo za moderno obliko, kakršno poznamo danes, ampak za nekoliko drugačno različico, ki so jo takrat imenovali »korball«. Za popularizacijo športa je zaslužen sokolovec Ciril Hočevar. Moderna različica športa naj bi se pojavila leta 1921, ko se je začel igrati v Mariboru. Že leta 1922 je sledila prva pomembnejša tekma, in sicer med sokolskim društvom iz Murske Sobote in med sokolskim društvom iz Maribora.

Kot prva uradna tekma, ki je imela pomembno vlogo pri tem, da je postala košarka v Sloveniji v letih, ki so sledila, izredno priljubljena, pa je razumljena tekma, odigrana jeseni 1945. Takrat sta se pomerili Vegova in bežigrajska gimnazija. Zanimivo je, da bil eden od igralcev Bogdan Mueller, ki je kasneje postal član jugoslovanske reprezentance.

Kot omenjeno, je bila nato leta 1950 ustanovljena KZS. Na začetku je združevala 603 člane in 19 klubov, seveda pa sta se ti številki nato naglo povečevali. Eden od prvih igralcev, ki so poskrbeli za to, da je bila košarka v Sloveniji nenadoma deležna povečane pozornosti, je bil Mirko Amon, ki je postal prvi slovenski član jugoslovanske državne reprezentance.

To je bilo obdobje, ko večina ljudi seveda še ni imeli možnosti za to, da si ogledajo prenos. Košarka (Slovenija pri tem ni bila izjema) je postala priljubljena kljub temu, da so lahko ljudje o dogajanju na pomembnih tekmah kvečjemu poslušali ali brali. Danes imamo torej veliko srečo. Če v spletni iskalnik vtipkamo »košarka Slovenija tekme« ali »prenos košarka Slovenija«, je mogoče praktično v hipu najti informacije o tem, kje si lahko ogledamo prenos bližajočih se tekem ali tekme, ki poteka v tem trenutku. Ključne besede, kot so »prenos košarka Slovenija« ali »košarka Slovenija tekme«, pa nas vodijo tudi do obsežne baze posnetkov, na katerih so prikazani vrhunci preteklih tekem naše reprezentance.

košarka slovenija tekme

Košarka & Slovenija: tekme, ki so sledile osamosvojitvi

Že v obdobju Jugoslavije je bila košarka v Sloveniji zelo dobro razvita, o čemer priča dejstvo, da je kar nekaj naših igralcev zaigralo v jugoslovanski reprezentanci – in z njo doseglo izjemne uspehe. Tako so bili po osamosvojitvi že postavljeni odlični temelji, na katerih se je lahko gradilo. Prve tekme, ki so sledile osamosvojitvi, so imele pomembno simbolno vlogo. Prva meddržavna tekma, ki jo je odigrala slovenska reprezentanca, je bila tekma proti Hrvaški, ki je potekala 20. maja 1992, in sicer v Slovenskih Konjicah. Takrat so slavili gostje, z rezultatom 93 : 74. Najboljši strelec naše reprezentance pa je bil Teoman Alibegović, ki je dosegel 16 točk.

Že kmalu, in sicer junija istega leta, je prišla na vrsto kvalifikacijska tekma za olimpijske igre z Bolgarijo, na kateri je naša reprezentanca zabeležila prvo zmago. Slavila je z visoko razliko 83 : 54. Naslednje leto je naše reprezentante čakal eden od najpomembnejših preizkusov, saj so prvič zaigrali na evropskem prvenstvu, ki je takrat potekalo v Nemčiji. Žal se fantom takrat ni uspelo prebiti v drugi krog tekmovanja.

Večji uspeh na evropskih prvenstvih je prišel šele leta 2007, ko se je naša ekipa prvič prebila v četrtfinale. Že leta 2009 pa je sledil nov uspeh: preboj v polfinale. Kot verjetno veste, pa so se leta 2017 naši fantje nato zavihteli na sam vrh evropskih reprezentanc. Že pred tem je bila košarka v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih športov, boj za osvojitev naslova evropskih prvakov pa je poskrbela za to, da so začeli prenose spremljati celo tisti, ki pred tem niso kazali pretiranega zanimanja za ta šport.

Prenos (košarka): Slovenija spada med reprezentance z najbolj zvestimi navijači

Ko je na sporedu pomemben prenos košarke, v Sloveniji pogosto zavlada športna mrzlica. Pričakovanje trenutka, ko bodo naši fantje prvič stopili na parket, je izjemno vznemirljivo, še posebej v zadnjih letih, ko ekipa žanje uspeh za uspehom. Seveda pa zvesti navijači fantom stojijo ob strani tudi takrat, ko tekma ne gre povsem po načrtih.

Prenosi so obenem priložnost za druženje, saj si jih pogosto ogleda vsa družina ali širši krog prijateljev. Šport ima nedvomno moč, da povezuje – ne glede na to, ali ste v vlogi aktivnih udeležencev ali gledalcev oziroma navijačev. O najbolj atraktivnih potezah pa se pogosto debatira še dolgo po zaključku prenosa.

Danes postajajo vse bolj aktualni tudi športni podcasti. Če vas zanima košarka v Sloveniji, vas bo zagotovo navdušil podcast Blokada. Tilc, Koudy in Žibo namreč poskrbijo za sproščeno vzdušje, hkrati pa za poznavalske uvide in analizo dogajanja na domačem in mednarodnem parketu.