stenska keramika

Stenska keramika je najpomembnejši element vsake kopalnice

Stenska keramika je tisto, kar najprej opazimo, ko vstopimo v kopalnico. Prav zato je bistvenega pomena, da jo izberemo premišljeno. Najbolje je, da že preden se podamo po nakupih, prostor dobro premerimo in ugotovimo, koliko stenskih ploščic za kopalnico sploh kupiti. Cena se namreč med različnimi oblikami, velikostmi, barvami, vzorci in slogi precej razlikuje, zato je dobro imeti vsaj približen občutek o količini, ki jo potrebujemo. Šele nato lahko začnemo razmišljati o detajlih, ki pa so kljub temu izrednega pomena. Da bo izbira malce lažja, smo za vas zbrali nekaj koristnih nasvetov.

stenska-keramika-za-kopalnico

Kakšno stensko keramiko izbrati?

Vsak, ki prenavlja stanovanje ali pa samo kopalnico, si želi, da bi vanjo z veseljem vstopili še vrsto let. Prav zato je nujno, da izberemo stenske keramične ploščice brezčasnega videza.

Velikost

Včasih na tržišču ni bilo prav veliko izbire, danes pa je tako velika, da je včasih izbira zelo težka. Kupimo lahko najrazličnejše velikosti, ki pa imajo v kopalnici pomembno vlogo. Velike dimenzije namreč prostor vizualno malce pomanjšajo, medtem ko ga manjše dimenzije malce povečajo. Če opremljate manjšo kopalnico, z velikostjo ne pretiravajte, saj bo prostor izgledal manj prostoren. Pri velikih kopalnicah pa naj bo odločitev ravno nasprotna, saj bodo velike dimenzije pomanjšale prostor in ga naredile malce bolj domačega in prijetnega. Seveda lahko velikosti tudi kombinirate – tako boste dosegli večjo razgibanost.

Barva

Podobne smernice kot pri velikosti, so tudi pri barvah. Če opremljate manjšo kopalnico, vam bolj priporočamo svetlejše barve, saj bo prostor izgledal svetlejši. V primeru, da se vam zdijo samo bele ali bež stenske keramične ploščice monotone, izberite temnejšo temno keramiko. Slednja se mora sicer dobro povezovati s stenami, zato si že v trgovini oglejte eno zraven druge. Tako boste dobili anjboljši občutek, ali se bosta zares dopolnjevali. Super ideja za dodatek živahnosti, igrivosti in prefinjenosti so mozaiki, ki jih dodate med posamezne ploščice, ali pa ustvarite pas po celotni dolžini kopalnice.

Slog

Čeprav se pri opremljanju kopalnice zdi, da prostor ni najbolj povezan z ostalimi deli stanovanja, pa to ne drži v celoti. Čeprav ostale prostore ponavadi opremljamo z drugimi materiali, pa se mora vseeno celoten dom med seboj nekako povezovati. Če je ostalo pohištvo moderno, mora biti v enakem slogu opremljena tudi kopalnica. V vsakem primeru vam svetujemo, da se odločite za bolj umirjene barve, saj boste s tem dosegli neke vrste brezčasnost. Kljub tem, da se trendi hitro spreminjajo, bo vaša kopalnica ostala moderna še vrsto let.

Umirjen, minimalističen slog ima sicer tudi drugo pomembno prednost – ne boste se ga hitro naveličali. V primeru, da izberete kričeče barve, je zelo verjetno, da vam le-ta že čez nekaj let ne bo več všeč. Ker je prenova kopalnice kar velik projekt, boste najverjetneje vsakič vstopili v prostor malce slabe volje.

stenske-keramicne-ploscice-za-kopalnico

Prostornost

Mnogi, ki opremljajo manjšo kopalnico, se sprašujejo, kakšne stenske ploščice za kopalnico izbrati, da bo prostor izgledal čimbolj prostorno. V povezavi s tem smo že našteli nekaj nasvetov, bi vam radi dali še dodaten nasvet, kako kopalnico vizualno povečati. Najbolje je, da stenske keramične ploščice položite povsod, tuš kabino od ostalega dela prostora pa ločite le s stekleno steno. Tako bo tuš kabina obenem izgledala moderno in zelo prostorno. Kopalnica bo izgledala veliko večje, kot bi, če bi izbrali klasično kotno tup kabino.

Vzdržljivost

Stenska keramika se od talne precej razlikuje, saj ponavadi prenese manjše obremenitve. Prav zato je nujno, da preverite oznake proizvajalca. Na podlagi le-teh boste lažje ocenili, za kakšno stopnjo vlago so primerne ter ali prenesejo vsakodnevno obrabo. Najbolje je, da o tem povprašate tudi usposobljenega svetovalca, ki vam bo znal svetovati, ali so določene stenske ploščice za kopalnico primerne za vaše potrebe.

Čiščenje

Čeprav si morda že približno predstavljate vašo idealno kopalnico, pa naj vam vseeno opozorimo, da pri nakupu nista pomembni le barva in velikost. Toplo vam priporočamo, da se osredotočite tudi na njihovo površino, saj je gladke stenske keramične ploščice veliko enostavneje očistiti kot teksturirane. Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi, pa se v kopalnici vseeno hitro nabere prah, ki se nabere v vsaki špranjici. Če vam čiščenje ne diši preveč, je gladka površina keramike zagotovo najboljša izbira. V pirmeru, da boste izbrali malce temnejše barve, prahu sploh ne boste opazili.

stenske-keramicne-ploscice-z-vzorci

Kje kupiti najlepšo stensko keramiko?

V salonu keramike Ljubljana Keramtrade je na voljo tako širok pester barv, slogov, velikosti, oblik in tekstur, da čudovito opremo za kopalnico najdejo tudi najzahtevnejši kupci.

Vam opremljanje in kombiniranje barv ne gre najbolje od rok? Nič zato, v salonu vam bodo svetovalci z veseljem priskočili na pomoč in celoten prostor celo narisali v računalniškem programu. Tako si boste najlažje predstavljali, ali vam je določena kombinacija sploh všeč. Včasih je namreč kupcem določena barva zelo všeč, a si ob ogledu računalniške animacije premislijo. Ker v kopalnico vstopimo že takoj ko vstanemo, je prav, da nas že zgodaj zjutraj spravi v boljšo voljo.

stenske-ploscice-za-kopalnico

Related Posts