najboljsa-kafetiera

Najboljša kafetiera bo zagotovila najboljšo jutranjo kavico

Najboljša kafetiera je predpogoj, da se vsako jutro lahko skuha najboljša kava, ki bo poskrbela za dober začetek dneva. Gre za italijanski način priprave kave, ki je preprost, a učinkovit in hiter. Med seboj se kafetiere ali moka posode razlikujejo glede na material, obliko, način delovanja in velikost, ki določa za koliko šalic kave se lahko naenkrat skuha. Najpogosteje je ta izdelana iz nerjavečega jekla, ki je zelo vzdržljiv material in bo zagotavljal dolgotrajno obstojnost naprave, prav tako pa je zelo preprost za čiščenje.

najboljsa-kafetiera-bialetti

Kakšne značilnosti ima najboljša kafetiera?

Najboljša kafetiera se bo od ostalih seveda primarno razlikovala po kvaliteti napitka, ki ga bomo z njeno pomočjo pripravili. Ker je kava tako pomemben del vsakodnevne rutine mnogih ljudi, je pomembno, da se okus in aroma med kuhanjem ne degradirata, torej da kava ohrani svoje najboljše kvalitete. Ravno zato se mora uporabljati takšen material, ki ne bo vplival na sam končni okus. Prav tako mora biti enostavna za razstaviti in očistiti, vsi sestavni deli pa morajo biti skupaj čvrsto spojeni. Najboljša kafetiera bo torej tista, ki bo ob kuhanju lahko zdržala več let ali celo desetletij.

 

Kafetiera za indukcijo – kaj so njene prednosti?

Kafetiera za indukcijo je v zadnjih letih postala priljubljena izbira za pripravo kave, ki so se v svoji kuhinji odločili za indukcijski štedilnik. Indukcijski štedilnik je vedno pogosteje uporabljen tip štedilnika, za katerega se ljudje odločajo zaradi mnogih prednosti, ki jih ima pred električnim ali plinskim štedilnikom. Največja prednost je zelo hitro segrevanje, kar bo poskrbelo, da se kava skuha mnogo hitreje kot pri plinskem ali električnem štedilniku. Naslednja prednost je zelo natančen nadzor temperature, ki omogoča dodajanje ali odvzemanje temperature z zelo veliko preciznostjo in hitrostjo.

Ena izmed največjih prednosti indukcijskega štedilnika je varnost pri kuhanju, saj se s pomočjo indukcijskega magnetnega polja toplota prenaša direktno na posodo in jo tako segreva, ne da bi se pri tem segrevala tudi kuhalna površina. Ta sistem izrazito zmanjša možnosti za razne opekline in poškodbe pri kuhanju.

Najboljša kafetiera za indukcijo se bo na indukcijsko ploščo zelo dobro odzivala, torej bo hitro spreminjala svojo temperaturo in omogočila natančen nadzor temperature ob kuhanju kave. Najbolj primerne za indukcijski štedilnik so tiste, ki imajo ravno dno, ki bo zagotovilo dober stik s površino indukcijske plošče. Prav tako mora biti tudi ročaj, ki je še posebej pomemben pri rokovanju z vročimi tekočinami, ergonomski in tako omogočati enostavno nalivanje. Seveda pa bo najboljša izbira tista, ki bo najbolj ustrezala individualnim preferencam glede okusa, hitrosti, preprostosti kuhanja in kapacitete.

kafetiera-za-indukcijo

 

Električna kafetiera – primerna predvsem za popotnike

Najboljša električna kafetiera bo vsem ljubiteljem potovanj in kave vsako jutro zagotavljala svežo, toplo skodelico toplega napitka ne glede na to, kje se nahajajo. Je namreč prenosna, za delovanje pa potrebuje le zunanji vir elektrike, kot je na primer vtičnica. Primerna je še posebej za tiste, ki radi potujejo z avtodomom ali spijo v kempu.

Za še večje udobje pa je v kafetiero integriran tudi časovnik, s katerim je mogoče zelo preprosto nastaviti samodejni čas kuhanja, zaradi česar ni potrebne pretirane pozornosti ob kuhanju. Kava se bo tako samodejno skuhala v času, ki ga nastavimo, kar omogoča, da se med tem posvetimo drugim stvarem. Električna kafetiera je torej najboljša izbira za vse tiste, ki mogoče nimajo vedno na voljo štedilnika, so radi na poti in želijo čas, ki bi ga sicer zapravili za kuhanje kave, izkoristiti za druge opravke.

elektricna-kafetiera

Najboljša kava za kafetiero bo izkoristila potencial kvalitetne moka posode

Najboljša kava za kafetiero je seveda tista, katere aroma bo najbolj ustrezala posameznemu ljubitelju. Zaželjena aroma in okus kave se razlikujeta od človeka do človeka, kljub temu pa je mogoče na podlagi nekaterih značilnosti in obdelave določiti kakovost kavnih zrn in s tem tudi mlete kave. Okus in aroma sta odvisni od sorte, najpogosteje pa se uporabljata sorti arabica in robusta. Razlikujejo se tudi regije pridelave, najpogosteje pa se prideluje v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji. Podnebje, nadmorska višina in struktura prsti so vse dejavniki, ki vplivajo na samo kvaliteto kave. Latinskoameriške kave so pogosto slajše in bolj sadne, medtem ko imajo afriške večinoma bolj cvetlične in citrusne note.

Z izbiro prave kave bo prišla do izraza tudi kvaliteta kafetiere, ki bo poskrbela za najbolj slastne požirke. Kava ni le pijača, ki zaradi svojih poživljajočih učinkov zjutraj prispeva k uspešnemu začetku dneva, ampak v sebi nosi tudi socialni element, ki ob topli skodelici ljudi združuje. Dobra kafetiera za indukcijo, kot tudi električna, bo tako poskrbela, da bodo tudi gosti našega domovanja vedno preskrbljeni s skodelico odlične kave, ki bo še dolgo pustila močan pečat. Zato je izbor kave in pripomočkov za njeno pripravo pomembna odločitev, ki bo dolgoročno vplivala na počutje in na naše socialno življenje.

najboljsa-kava-za-kafetiero

 

Related Posts