rolo-zavese

Rolo zavese za senčenje prostorov

Rolo zavese sodijo med najbolj priljubljeno vrsto senčila za okna, saj so cenovno ugodne, estetske in dobro opravljajo svojo funkcijo. Namestiti jih je mogoče na kakršenkoli tip okna, v čemer je tudi njihova prednost v primerjavi z drugimi tipi senčil. Obenem ne veljajo le za izredno funkcionalen, pač pa tudi že za deloma dekorativen element. Z njihovo namestitvijo tako poskrbimo predvsem za senčenje notranjih prostorov, saj tovrstna senčila preprečujejo vdor sončnih žarkov v notranjost prostora, kar pride prav v vseh letnih časih. Poleg tega z njimi dodatno toplotno izoliramo prostor, s tem pa v njem ohranjamo primerno temperaturo in ustvarjamo prijetno bivalno klimo.

Rolo senčila za okna so torej namenjena namestitvi na kakršna okna, gre pa za notranja senčila. Zanje so značilne določene specifikacije, zato moramo biti pri nakupu elementov pozorni.

Za razliko od zunanjih senčil, ki se pritrdijo na stavbni element, pa so notranja veliko lažja za namestitev in uporabo. Nudijo določeno stopnjo toplotne izolacije, nedvomno pa dobro zatemnijo prostor. Največja razlika med notranjimi in zunanjimi senčili pa je med drugim predvsem v njihovi estetski funkciji: medtem ko notranja opazovalcu načeloma niso vidna in zatorej bolj nevtralna, zunanja predstavljajo bistveno večji estetski element, ki ga je treba uskladiti z videzom celotne stavbe.

rolo-zavese-za-zatemnitev

 

Rolo senčila, ki so praktična in ugodna

Rolo senčila predstavljajo sodobnejšo različico nekdanjih žaluzij in rolet, ki so včasih prevladovale med senčili. Na tem področju sicer najdemo zares raznoliko ponudbo izdelkov, ki so primarno namenjeni zatemnitvi prostora, sekundarno pa toplotni izolaciji. Rolo zavese pa do neke mere izboljšajo tudi estetski videz prostora. Tako niso le praktični element, temveč s svojim sodobnim videzom pritegnejo pozornost.

Domovanje lahko naredijo modernejše, pri čemer pa kot njihovi stanovalci uživamo v vseh prednostih, ki jih nudijo roloji za okna. V poletnih mesecih notranji prostor varujejo pred vročino in preprečujejo vdor toplote v notranjost; na ta način tako preprečimo prekomerno segrevanje prostora. V zimskih mesecih pa, ravno nasprotno, delujejo kot toplotni izolator, saj predstavljajo zračni most. Poznamo mrežasta senčila in rolo zavese. Cenik je odvisen predvsem od same velikosti in izvedbe roloja.

rolo-sencila

 

Roloji za okna kot vrsta notranjih senčil

Glavna vloga rolo senčil je v zatemnitvi oz. senčenju, dekoraciji, kot tudi zmanjševanju toplotnih izgub. Z namestitvijo notranjih senčil preprečimo prehod toplote iz prostora, kar je pomembno v hladnejših mesecih. Obenem z njimi povečamo toplotno izolacijo, poleti pa preprečimo vdor vročine. Na ta način zatemnimo prostor.

Posebej popularne med notranjimi elementi so žaluzije, vse bolj pa se uveljavljajo rolo zavese, ki so za razliko od drugih vrst notranjih zatemnitvenih elementov primerne tudi za bolj vlažne prostore, denimo za kopalnice ali kuhinje; odlikujejo se tudi po preprostem vzdrževanju in čiščenju. Prav ta element je namreč najbolj enostaven za redno čiščenje, saj ga preprosto obrišemo z vlažno ali suho krpo. Najbolj uporaben je tam, kjer želimo prostor zaščititi pred vdorom močne svetlobe ob sončnih dneh.

 

Uporabite rolo zavese kot dekorativni element

Roloji za okna so na voljo v številnih izvedbah, vrstah in velikostih, med drugim pa dandanes poznamo tudi plise, zunanje mrežaste elemente in komarnike. Nekatera izmed naštetih senčil se bolje obnesejo na navadnih oknih, predvsem roloji pa so priljubljena rešitev za mansarde.

S tovrstnimi elementi za senčenje prostorov tega lahko namreč dobro zaščitimo pred bleščanjem in direktno sončno svetlobo, namenjeni pa so bolj kot ne osnovnemu senčenju, ki se še posebej dobro obnese prav v mansardnih stanovanjih. Obenem lahko z njimi estetsko obogatimo prostor, saj predstavljajo dekorativni element. Pri tem razlikujemo med nagubanimi elementi, navadnimi, ki nam nudijo nežnejšo razpršitev svetlobe, in ravnimi elementi. Z nagubanimi lahko denimo upravljamo spodaj zgoraj bodisi zgoraj in jih preprosto menjamo ter čistimo. Predstavljajo cenovno ugodno in predvsem praktično rešitev za zatemnitev prostorov.

roloji-za-okna

Related Posts