priprava za tlakovanje ravnine

Priprava za tlakovanje je ravno tako pomembna kot samo polaganje plošč

Priprava za tlakovanje je ključnega pomena za zagotovitev trajnosti, stabilnosti in estetskega videza tlakovane površine. V kolikor podlaga ni ustrezno pripravljena, se lahko kasneje pojavijo različne težave, kot so neenakomerno posedanje plošč, razpoke, premiki in zdrsi. Neustrezna priprava podlage povzroči zadrževanje vode, kar lahko privede do poškodb pohodne površine zaradi zmrzovanja in taljenja.

Ne glede na to ali gre za tlakovanje ravnine ali terena z naklonom, je potrebno upoštevati nekatere osnovne napotke in smernice. Kot že omenjeno, je potrebno najprej temeljito poskrbeti za pripravo terena, na katerega bomo potem brez težav položili plošče za tlakovanje.

Priprava za tlakovanje zajema odstranjevanje zemlje, kamenja in rastlinja, izdelavo posteljice iz peska, drenažo, nasutje gramoza ali drobljenca ter valjanje, s čimer poravnamo in dodatno zbijemo površino. Šele na ustrezno pripravljen teren lahko nato položimo plošče ali tlakovce.

priprava za tlakovanje ravnine

Ali se tlakovanje ravnine razlikuje od tlakovanja terena z naklonom?

V obeh primerih je priprava za tlakovanje enaka, saj je teren vedno potrebno poglobiti, očistiti in izravnati. Preden začnemo z izkopom, se moramo prepričati, ali se na tem območju nahajajo podzemne inštalacije. Poškodba cevi ali kablov lahko namreč povzroči škodo in dodatne stroške.

Globina izkopa je odvisna od namena uporabe (pohodna ali vozna površina) ter od vrste plošč. Pri tem moramo upoštevati skupno debelino plošče za tlakovanje, posteljice in plasti peska. Z dovolj globokim izkopom bomo poskrbeli, da bo položena površina kasneje stabilna in ravna.

Z dodajanjem gramoza, utrjevanjem in betonskimi robniki, bomo zagotovili zadostno oporo položenim ploščam, da se te kasneje ne bodo premikale ali se poškodovale. Priporočena globina gramoza za tlakovanje ravnine je 4 cm, oziroma 10 cm za površine, po katerih nameravamo voziti.

tlakovanje ravnine

Preden začnemo polagati plošče za tlakovanje, moramo poskrbeti tudi za odvodnjavanje z ustreznim naklonom, ki bo usmerjal vodo stran od tlakovane površine. Glede na nagib terena je treba določiti ustrezno stopnjo naklona, ki se izračuna glede na obstoječe inštalacije, običajno pa znaša med 2,5% in 4%.

Po utrditvi terena je čas za drenažno folijo, ki bo poskrbela za odtekanje vode in sloj finega peska. Z njim dosežemo ravno površino in želeno višino podlage, na katero lahko začnemo polagati plošče.

Kaj sledi po pripravi za tlakovanje?

Po strokovni pripravi podlage lahko pričnemo polagati izbrane plošče za tlakovanje.Talne betonske plošče pričnemo vedno polagati iz vogala v nadaljnji ravni liniji, pri čemer puščamo med njimi nekoliko razmika. S pomočjo gumijastega kladiva jih dodatno utrdimo na podlago, reže pa zapolnimo s kakovostno fugirno maso.

Za urejanje zunanjih površin so na voljo različne oblike, velikosti in barve plošč, najpogosteje pa se uporabljajo betonske, pohodne ali prana plošče. Primerne so za tlakovanje ravnine, saj jih lahko položimo v različnih širinah, barvnih vzorcih in medsebojnih kombinacijah.

So za zunanje površine primernejše plošče za tlakovanje ali tlakovci?

Ko gre za tlakovanje ravnine okoli hiše, je potrebno upoštevati predvsem osebne preference, pa tudi podnebne razmere, namen uporabe, estetski videz, vzdrževanje ter razpoložljiva finančna sredstva. Če nismo prepričani, katera možnost je najbolj primerna, je bolje, da se posvetujemo s strokovnjaki, ki nam bodo pomagali do najboljše izbire.

plošče za tlakovanje

V kolikor nam priprava za tlakovanje in polaganje plošč nista povsem tuja, se lahko opravila lotimo v lastni izvedbi. V primeru, da se s takšnim projektom še nikoli nismo ukvarjali, pa je bolje, da izberemo strokovno usposobljeno ekipo, ki bo tlakovanje opravila kakovostno, hitro in zanesljivo. Kot rečeno, je ustrezna priprava za tlakovanje ključna, če želimo, da bodo pohodne površine uspešno prestale različne vremenske spremembe, obremenitve, mraz in druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na videz in uporabnost tlakovanega dvorišča ali dovoza.

Med izvajalci z bogatimi izkušnjami na tem področju je zagotovo podjetje M-gradnje Štefan Medved s.p., s širokim naborom gradbenih storitev, gradnjo opornih zidov, tlakovanjem površin in ponudbo izdelkov priznanih slovenskih proizvajalcev. Več o njihovih storitvah si lahko preberemo na njihovi spletni strani ali jih kontaktiramo preko obrazca, elektronske pošte in telefona. Z veseljem vam bodo svetovali.