pametni-dom

Pametni dom olajša številne aspekte našega življenja

Pametni dom je dokaz, da lahko napredna tehnologija bistveno poenostavi vsakodnevna opravila, poleg tega pa zmanjša mesečne stroške. Prav vsak se lahko odloči za omenjeno rešitev, bodisi tisti, ki gradijo novo hišo, bodisi tisti, ki živijo v hiši z že obstoječo elektro inštalacijo. Res sicer je, da bo v drugem primeru potrebno več preverjanja in montaža bo najverjetnenje malce bolj zakomplicirana, a so vseeno možne določene sistemske rešitve. Vas zanima, kaj so prednosti pametne hiše?

pametni-domovi

Prednosti pametne hiše vas bodo povsem navdušile!

Pametni dom pomeni, da so praktično vse komponente vaše hiše povezane z neko centralno napravo. V večini primerov je to pametni telefon, lahko pa je tudi tablica, računalnik, touch panel ali kaj drugega. Tako lahko preko naprave, ki jo boste izbrali, upravljate popolnoma vse – razsvetljavo, garažna in vhodna vrata, prezračevalni sistem, zalivanje, senčila, okna, ogrevanje tal in stanovanja, čistilni sistem in še in še.

Pametni domovi poskrbijo za boljše počutje

Delate od doma in ogromno časa preživite za računalnikom? Ali pa ste večino dneva v notranjih prostorih? Potem vas lahko razveselimo, da se bo vaše počutje nenadoma izboljšalo, saj vgrajeni sistemi Human-Centric Lightning uravnavajo jakost in ten svetlobe. Cilj je, da je le-ta ves čas čimbolj podobna naravni. To pomeni, da se skozi celoten dan spreminjata tako količina svetlobe, kot tudi barva (od hladno bele do tople bele). V kolikor se veliko časa zadržujete v pisarni ali dnevni sobi, je to ena izmed super prednosti pametne hiše.

Med prednosti pametne hiše prištevamo tudi povečano varnost

Največ kupcev se za omenjeno rešitev odloči prav zaradi večje varnosti. Število vlomov se skozi leta povečuje, zato je pomembno, da poskrbimo za popolno brezskrbnost nas samih in naših družinskih članov. Se ponoči zbujate, ko slišite nepoznane zvoke? Vas skrbi, da bi se vrnili iz službe v popolnoma razmetano hišo, iz katere bi bili odtujeni najvrednejši predmeti? Takšni pomisleki bodo postali del preteklosti, če boste namestili kamere, senzorje in pametno ključavnico. Slednja se lahko odklepa in zaklepa na več načinov – na kodo, kartico, prstni odtis, čip ali s pomočjo pametnega telefona na daljavo.

prednosti-pametne-hise

Sistem pametne hiše je zelo napreden, zato lahko podatke ljudi, ki imajo dostop do notranjih prostorov, enostavno shranite, kasneje pa tudi izbrišete. Greste na počitnice in bi radi, da v času vaše odsotnosti nekdo vstopi v vaš dom? Če nočete deliti kode ali kartice z osebami izven ožjega družinskega kroga, lahko vhodna vrata odprete tudi na daljavo. Začasnemu gostu tako zagotovite vstop, medtem ko sistem samodejno pokliče na pomoč, če zazna nenadno gibanje med vašo odsotnostjo. S takšnim sistemom boste lahko na počitnice ali službeno pot odšli brez skrbi, poleg tega pa vam ne bo potrebno zadolžiti družinskih članov ali sosedov, da preverjajo, ali je doma vse, kot mora biti.

Če imate pomisleke, da bodo tujci vseeno opazili, da vas ni doma, saj bo hiša prazna, pa naj vas pomirimo. Kot že omenjeno, je sistem zelo napreden, poleg tega pa se sam uči, zato se lahko med vašo odstotnostjo samodejno prižigajo posamezne luči. Pametno stikalo je sicer povezano z mobilnim telefonom ali tablico, tako da jih lahko prižigate in ugašate tudi na daljavo. To je še posebej priročno, če vaše elektro inštalacije niso bile v celoti prilagojene omenjenem sistemu.

Pametni dom je energetsko varčen

Sistem je prav tako povezan z ogrevanjem, prezračevanjem, klimatskimi napravami in senčili, zato je v objektu vedno najbolj optimalna temperatura. Ker ga lahko povežemo z vremensko postajo, se ob nenadni vročini samodejno zastrejo senčila, prižge se klimatska naprava, poleg tega pa začne delovati prezračevalni sistem. Za ugodno temperaturo je poskrbljeno tudi pozimi, ko se prižge ogrevanje notranjih in, v primeru snega, zunanjih površin, senčila pa se odprejo. Ker je mogoče regulirati temperaturo vsakega prostora posebej, so mesečni stroški ogrevanja in ohlajanja občutno nižji.

Vam povemo še eno lastnost, s katero se ponaša pametna hiša? Cena na položnicah je nižja tudi zato, ker imate preko telefona popoln nadzor nad podatki o porabi električne energije, plina in vode. Tako lahko nadzorujete stanje ter zavestno zmanjšate porabo, če pride do prekoračitve mejnih vrednosti. Vse skupaj vam bodo sicer olajšali številni senzorji, ki so občutljivi na zunanjo in notranjo temperaturo.

Pametna hiša – cena vas bo presenetila!

Nekoč so si takšen luksuz lahko privoščili le najpremožnejši, sedaj pa je omenjen sistem dosegljiv praktično vsem. Vas zanima najbolj zanimiv podatek pametne hiše? Cena je le približno 20 – 30 % višja od navadnih nastanitev, kar je, če upoštevamo tudi nižje mesečne stroške, zares ugodno.

Related Posts