naravno-ciscenje-jeter

Naravno čiščenje jeter je dobra preventiva

Naravno čiščenje jeter je priporočljivo za prav vse posameznike, saj je v današnjem, hitrem svetu, vedno bolj težko slediti smernicam zdravega življenjskega sloga. Posledično nas pestijo različne bolezni, med drugim tudi težave z jetri. Le-ta delujejo kot neke vrste filter, saj razgrajajo škodljive snovi, ki jih vnesemo v telo. Delno jih izločijo v žolč, ki nato vstopi v črevo in se iz telesa izloči v obliki blata, delno pa v kri, ki se nato prefiltrira v ledvicah in se iz telesa izloči v obliki urina.

Prav zato ima ta 1 do 2 kg težek organ, izjemno vlogo pri filtriranju škodljivih snovi, poleg tega pa tudi uravnava strjevanje krvi, predeluje hemoglobin, skladišči železo, producira holesterol, spreminja škodljiv amoniak v sečnino, shranjuje in sprošča glukozo, čisti bilirubin in preoblikuje določene beljakovine v krvno plazmo. Ker opravlja ogromno nalog, je nujno, da ga zaščitimo pred preobremenjenostjo.

naravno-razstrupljanje-jeter

Zakaj pride do potrebe po naravnem razstrupljanju jeter?

Kot že omenjeno, smo za preobremenjenost tega pomembnega organa krivi sami. Težava namreč nastane, če ne sledimo smernicam zdravega življenjskega sloga. V takšnem primeru naše telo proizvede preveč maščobe, ki jih ne more več učinkovito presnavljati. Najpogosteje čiščenje jeter na naraven način potrebujejo ljudje, ki uživajo prekomerne količine alkohola. V takšnih primerih pride do maščobne bolezni jeter.

Alkohol pa ni edini dejavnik, ki vpliva na poslabšanje stanja v našem telesu. Preobremenjenost organa, ki filtrira škodljive snovi, je povezana tudi z debelostjo, jemanjem nekaterih zdravil in poživil, visokim krvnim sladkorjem, visoke vrednosti maščob v krvi in odpornosti na inzulin. Nekatera bolezenska stanja so sicer povezana tudi z genetiko, ki jih je pogosto nemogoče reševati le z prehranskimi dopolnili za čiščenje jeter.

Kakšni so znaki, da je nastopil čas za naravno čiščenje jeter?

Najpogostejši bolezenski znaki, da jetra ne delujejo normalno, so slabost, bruhanje, izguba apetita in izguba telesne teže, napenjanje, utrujenost, srbeča in suha koža ter nabiranje odvečne maščobe okoli pasu. To so tisti prvi znaki, ki jih bolniki pogosto tudi spregledajo, zato preobremenjenost tega pomembnega organa pogosto imenujemo tudi tiha bolezen. Pomembno je, da ste na omenjene znake pozorni ter takoj začnete s kuro za naravno razstrupljanje jeter. Tako boste težavo odpravili, še preden se bo razvila v resnejšo bolezen.

Naprednejši znaki pa so bolečina v zgornji desni strani trebuha med boki in prsnim košem, kri v seču in blatu, rumeno obarvane beločnice, šibkost v mišicah ter nepojasnjene podplutbe. V teh primerih pa je čiščenje jeter na naraven način že zares nujno. Kura je priporočljiva tudi za tiste, ki se soočajo s prekomerno težo ter sladkorno boleznijo tipa 2.

kdaj-se-odlociti-za-ciscenje-jeter

Na kakšen način se lotiti naravnega čiščenja jeter?

Čiščenje jeter na naraven način je mogoče na 2 načina, oba pa sta predvsem preventivna. Prav zato je dobro, da začnete ukrepati takoj, še preden opazite prve simptome resnejših bolezni. Ker omenjen organ opravlja veliko število pomembnih funkcij v telesu, poskrbite za njegovo zdravje še danes.

Spremenite življenjski slog

Prvi način čiščenja jeter na naraven način je, da začnete bolje skrbeti za svoje fizično in psihično počutje. Tudi vi spadate med tiste, ki se vam vedno nekam mudi? Nimate časa za zdrav, doma skuhan obrok? Je vaš dan prekratek, da bi si vzeli čas za redno telovadbo? Verjemite, da niste edini. V svetu, ko vsi le brzimo od opravka do opravka, skrbimo za otroke, stojimo v prometnih konicah in v službi ostanemo dlje zaradi ogromne količine dela, marsikdo pozabi na svoje lastno zdravje. Le-to pa je najpomembnejše, česar se pogosto, na žalost zavemo šele, ko pristanemo prikovani na posteljo. Zato vas želimo spodbuditi, da si vzamete čas zase in svojo družino in vsak dan pripravite izvrstno uravnoteženo kosilo.

Za čiščenje jeter je priporočljivo jesti sadje (limone, brusnice, jabolka), zelišča (češen, peteršilj, rožmarin in kurkumo) ter zelenjavo (brstični ohrovt, zelje, brokoli, špinačo in regrat). Odločite se lahko tudi za post in razne diete. Poleg uravnotežene prehrane pa vam svetujemo tudi, da se večkrat na teden odpravite v telovadnico ali v naravo, poleg tega pa se poskušajte še izogniti stresu, ki ima dokazano zelo slab vpliv na naše zdravje.

naravno-ciscenje-jeter-in-crevesja

Posezite po prehranskih dopolnilih za čiščenje jeter

Drug način za naravno čiščenje jeter pa so prehranska dopolnila, ki vsebujejo rastlinske izvlečke. Najpogosteje je v njih zastopan pegasti badelj, ki se ponaša z izjemnimi očiščevalnimi lastnostmi. Ima izjemno vlogo tako pri zaščiti, kot naravnem razstrupljanju jeter, zato ga je v primeru težav, najbolje uživati kar v obliki kapljic. Slednje 3x na dan razredčimo v vodi, tako da je uživanje zelo enostavno.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo tudi artičoko, sivko, indijsko kosmuljo, kurkumo, črno redkvico itd. so na voljo tudi v obliki tablet in kapsul. Tako se lahko odločite, katera oblika vam je ljubša. Prav vsa tovrstna prehranska dopolnila pozitivno vplivajo na prebavo ter povečajo proizvodnjo žolča. Posledično optimizirajo prebavo maščob in pospešujejo izločanje škodljivih snovi iz telesa. Zaužijete jih lahko tudi pred raznimi zabavami in praznovanji, ko pričakujete, da boste v telo vnesli alkohol in mastno hrano.

ciscenje-jeter-na-naraven-nacin

Related Posts