alu-bioklimatske-pergole

Kaj so bioklimatske pergole?

Bioklimatske pergole za teraso so konstrukcije, ki se postavijo na eno izmed zunanjih površin v okolici hiše, najpogosteje na teraso ali vrt. So idealne za preživljanje časa pod njimi, pa naj bo to skupni piknik ali individualna sprostitev. Tovrstne pergole imajo eno izjemno uporabno funkcijo – možno jih je namreč prilagoditi skoraj kakršnem koli vremenu. S prilagajanjem bioklimatske pergole za teraso vplivamo na količino sonca, zraka in vetra, ki uhaja skozi lamele na strehi. Tako je mogoče v bolj ali manj vseh letnih časih in vseh vremenskih razmerah preživljati čas zunaj, česar se bodo razveselili vsi člani družine in prijatelji.

aluminijaste-bioklimatske-pergole

Katere lastnosti imajo bioklimatske pergole?

Alu pergole so sestavljene iz ogrodja in iz lamel na strehi, ki se rotirajo s pomočjo avtomatiziranega motorja in regulirano prepuščajo do 80% sončne svetlobe. Vrtne pergole zadržijo spomladanski ali jesenski naliv, prav tako pa zdržijo tudi do en meter snega in so zelo visoko odporne na točo. So odporne tudi na zelo močne sunke vetra, njihova teža pa je med 25 kg in 40 kg na kvadratni meter. Zgrajene so iz popolnoma nerjavečega aluminija, kar konstrukciji zagotovi dolgotrajno obstojnost in odpornost na rjo, ki bi jo povzročila vlaga.

Velika prednost tovrstnih konstrukcij je samočistilnost, pri čemer lamele ne vsebujejo žlebov in se tako dež, listje in umazanija enostavno izpirajo preko lamel v odtok. So prašno barvane s pomočjo posebne švicarske nanotehnologije s fasadno poliester barvo, kar zagotavlja zares dolgotrajen obstoj, na voljo pa je kar sedem različnih barvnih možnosti.

bioklimatska-alu-pergola

Kakšne načine vgradnje bioklimatske pergole poznamo?

Vrtne pergole se lahko vgradijo na več različnih načinov, ki pa so popolnoma odvisni od oblike ter lege hiše in vrta, v največji meri pa je način vgradnje odvisen od individualnih preferenc in želja. Tukaj je nekaj najpogostejših načinov vgradnje alu pergole:

pritrjena na objekt s strani: pri tem načinu sta na eni stranici dva vzdržljiva oporna stebra, na drugi strani pa je konstrukcija pritrjena na fasado hiše.

pritrjena na objekt v kotu: ta rešitev vsebuje le en oporni steber vrtne pergole, konstrukcija pa je pritrjena na fasado hiše na dveh stranicah, torej leži v kotu.

pritrjena na objekt z vogala: gre za zelo zanimivo obliko konstrukcije, ki jo opirajo štirje oporni stebri na dveh stranicah. Najlažje si je to rešitev predstavljati v obliki črke L.

vgrajena v strop ali streho: to je odlična rešitev v primeru, da že imate zimski vrt, podobno zunanjo konstrukcijo ali le preprosto želite vgraditi prilagodljive lamele v vaš strop ali streho, tako da bo tudi v notranjem prostoru možno pridobiti svetlobo od zgoraj.

samostoječa: ta je najbolj enostavna izmed vseh rešitev, saj pri njej ni potrebno vgrajevati alu pergole ob hišo ali kakršen koli drugi že stoječi objekt.

aluminijaste-vrtne-pergole

Dimenzije vrtne pergole

Bioklimatske pergole je možno dobiti v več različnih dimenzijah, katere so seveda popolnoma odvisne od osebnih preferenc kupcev. Globina od objekta stran je v večini primerov do 4,5 metre, lahko pa je po želji posameznika tudi več. Širina polja je večinoma do 3 metre, lahko pa se doseže tudi večjo širino polja, saj se le ta lahko poljubno neomejeno združuje.

Višina je običajno med 2,3 metre in 2,7 metrov, tudi pri višini pa ni omejitev, saj se lahko oporni stebri podaljšajo in tako zagotovijo višjo konstrukcijo. Razpon med stebroma je do 9 metrov, kar zagotovi veliko prostora.

Kaj vključuje standardna in kaj dodatna oprema za bioklimatske pergole?

Standardna oprema vključuje varjeno in vijačeno konstrukcijo z vsemi gibljivimi elementi, ki se pritrdi na temelje oziroma objekt. Prav tako so vključene aluminijaste lamele z dimenzijami 40×306 milimetrov in 24 voltni elektromotor s krmiljenjem, ki ga je mogoče upravljati z daljincem, stikalom, CNS in WI-FI tehnologijo. Dodatna oprema pa vsebuje še LED linijska svetila, ki so lahko enobarvna ali RGB, kar omogoča celoten speker barv.

Prav tako dodatna oprema vsebuje stranska senčila, kar lahko zajema ZIP screene, brisoleje ali steklene stene ter senzor za dež in veter, s katerim se lamele in screeni kar sami angažirajo. V primeru, da se nahajamo tam, kjer je ogromno snega ali močna kondenzacija, so na voljo tudi grete lamele, s pomočjo katerih se sneg stopi in se tako pergole ne obremenjuje.

 

Alu pergole so izredno koristni dodatki k okolici hiše

Pergole okolici hiše dodajo tako moderen in eleganten videz, kot tudi izredno funkcionalnost, ki zagotavlja mnogo večje udobje pri preživljanju časa zunaj. Ker se tudi temperature vedno bolj dvigujejo zaradi podnebnih sprememb in postajajo poletja vedno bolj vroča, bo ta konstrukcija vedno bolj zaželena.

S pomočjo sodobnih tehnoloških inovacij je optimizacija teh konstrukcij prišla že tako daleč, da je praktično popolnoma avtomatizirana in se prilagaja potrebam lastnika. Prav tako pa moderna tehnologija omogoča tudi predhodni 3D izris konstrukcije, s pomočjo katerega se lahko že vnaprej pogleda, kako se bo konstrukcija prilegala hiši, za kakšno vgradnjo se je najbolje odločiti in katere dimenzije je potrebno izbrati.

alu-pergole-za-teraso

 

Related Posts