profesionalni-namakalni-sistemi-za-travo

Namakalni sistemi za travo so prava izbira za prelepo zelenico

Namakalni sistemi za travo so priljubljena izbira za ohranjanje zelenice v dobrem stanju skozi vso sezono. Ročno zalivanje vrta je lahko zamudno, še posebej na vrhuncu poletja, ko se potrebe po zalivanju povečajo.

Ko sprejmete odločitev, da so namakalni sistemi za travo nujen nakup, saj je običajno zalivanje zelo zamudno, upoštevajte vrsto trave, ki jo imate, vrsto sistema, ki ga potrebujete, proračun namenjen za investicijo ter lokalno zakonodajo o porabi vode. Pravilen izbor vam bo zagotovil, da boste imeli bujno in zdravo travnato površino brez prekomernega ali pomanjkljivega zalivanja. Pomemben dejavnik uspešnosti zalivanja je odločitev, kdaj so uporabnejši razpršilci za namakanje in kdaj kapljični sistem.

profesionalni-namakalni-sistemi-za-travo

Prednosti, ki jih ponujajo namakalni sistemi za travo

Namakalni sistemi za travo prinašajo številne prednosti. Poleg prihranka denarja za zamenjavo trate, omogočajo tudi bolj natančno zalivanje, kar vodi k varčevanju z vodo. S pravilno nastavitvijo jih lahko programirate, da ciljno območje zalivajo z natančno določenimi količinami vode. Če pozabite zaliti trato ali ne veste natančno, koliko vode morate uporabiti, so lahko idealna alternativa. Lahko jih namreč avtomatizirate in nastavite tako, da z različnimi krmilniki poskrbijo za vso delo namesto vas. Samodejno prilagodijo uporabo vode na podlagi informacij, kot so vrsta rastline, naklon in vrsta tal.

Razlogi, zaradi katerih mnogi razmišljajo o namestitvi in prednostih, ki jih ponujajo namakalni sistemi za travo, so preprosti. Razpršilci za namakanje preprečujejo prenašanje vrtnih cevi za zalivanje. Ni več skrbi, da bi se cevi zvile in se ujele pod avtomobilske gume ali druge predmete na dvorišču. Medtem, ko boste v službi ali preživljali čas s prijatelji, bo vaša zelenica zalita

Obvezna oprema, ki jo potrebujete za namakalne sisteme za travo

Glavna oprema vključuje časovnik ali krmilnik, ventile, cevi za namakalni sistem in glave škropilnic. Kot dodatno opremo lahko montirate tudi dežni senzor, ki preprečuje zalivanje ob zadostni namočenosti tal ali pa wi-fi vmesnik, s katerim imate možnost upravljanja s sistemom od daleč. Pri izbiri glave škropilnic upoštevajte teren in velikost zelenice.

Rastline v poletnem času potrebujejo več vode kakor spomladi in jeseni, zato časovno stikalo za zalivanje sprogramirajte v skladu s tem, namesto da ga vedno nastavljate na enak način. To bo prispevalo k varčevanju z vodo, prav tako pa bo tudi zalivanje ob pravem času dneva. Poskrbite lahko tudi za dodatke, kot so rezervoarji za vodo, cevi s šobo, črpalke, mobilne sisteme, samohodne vozičke.

vodni-prsilci-za-zalivanje

Cevi za namakalni sistem so ključ do učinkovitega zalivanja

Cevi za namakalni sistem so lahko različnih dimenzij, med seboj jih lahko spajate z visoko kakovostnimi spojnimi elementi. Za uspešno delo morate poznati sisteme za zalivanje, ne glede na to, ali gojite rastline kot hobi ali kot poklic. Za zalivanje rastlin lahko uporabite več različnih načinov. Najbolj poznano in za večino najlažje je seveda površinsko namakanje. Vendar pa to ni najučinkovitejši način zalivanja rastlin in polj.

Kapljični namakalni sistem, kot pove že ime, deluje tako, da kaplja vodo po kapljicah, neposredno na korenine vaših rastlin. Ta voda se dovaja po nizkotlačnem cevnem sistemu, izdelanem z nastavki za uravnavanje pretoka. Te cevi so običajno nameščene neposredno na tleh ali zakopane pod površino. Nadzemne cevi za namakalni sistem se uporabljajo pogosteje, saj jih odlikuje nižja cena, lažja aplikacija in lažje kontroliranje in servis v primeru poškodbe. Podzemne zalivalne cevi so nekoliko dražje, njihova prednost pa je, da so nevidne in povsem brez izgub vode z izparevanjem.

hitro spojne cevi-za-namakalni sistem

Če želite namesto trate zalivati zelenjavni vrt, cvetlično gredico ali kakšno drugo vrsto zasaditve, boste za svoje potrebe najbolje poskrbeli z namestitvijo kapljičnega sistema. Takšen sistem je v teh primerih učinkovitejši od drugih načinov zalivanja, saj omogoča usmerjanje v koreninske cone samih rastlin in ne naključno razprševanje vode naokoli.

Najosnovnejše kapljično zalivanje sestavljajo cevi za namakalni sistem, vzdolž katerih so v določenih presledkih razporejene luknje. Razporeditev odprtin je prilagojena tako, da najučinkoviteje zalivajo posamezne površine. Če so na gredi trajnice, razporejene v razmiku, bodo v ceveh v razmiku ustrezne luknje, skozi katere se bo odvajala voda. Omogoča optimalno rast rastlin, zagotavlja, da voda in hranila, ki jih potrebuje vsaka rastlina, dosežejo neposredno območje korenin.

 

Razpršilci za namakanje so rešitev za velike površine

Razpršilci za namakanje so najprimernejši za velike površine, kot so športna igrišča, trate ali velike vrtne grede in brez razlike namočijo vse, kar je v dosegu, vključno z zemljo in celotno rastlino.
Razpršilne glave razpršilnikov so zasnovane tako, da se ob aktiviranju razpršilnika dvignejo iz zemlje, druge pa so nameščene na ceveh, ki so ves čas nad tlemi. Razpršilne glave razpršijo večino vode v razmeroma kratkem času, kar jim daje visoko zmogljivost uporabe. Zato so razpršilni sistemi z razpršilnimi glavami najprimernejši za ravne površine in ne za pobočja.

Znotraj razpršilnikov lahko nadzorujete območje, ki ga želite zalivati, in celo to, kako močno želite, da se voda razprši. Večina pršilnikov ima možnost pršenja v polnem, polovičnem ali četrtinskem krogu ali celo v ozkem pasu, tako da lahko zagotovite, da je zalit samo vrt ali trata, poti, zidovi in ograje pa ostanejo suhi.

razprsilci-za-namakanje-povrsin

Razpršilniki se razlikujejo tudi po vrsti škropljenja, od majhnih kapljic v drobni meglici do močnega škropilnega učinka z večjimi kapljicami. Različni razpršilniki se razlikujejo tudi po razdalji, na kateri se voda razporedi po vrtu, in po pritisku, ki ga ustvarjajo. Na voljo so fiksne in nastavljive različice, ki omogočajo večjo prilagodljivost pri vzpostavljanju namakalnega sistema.

Odločitev o tem, kakšni naj bodo razpršilci za namakanje, je odvisna od tega, kaj želite zaliti. Drobna meglica ali nežno pršenje je lahko odlično za semena in nežne mlade sadike ter za rastline, ki uživajo v vlažnih razmerah, in seveda občutljive rastline, ki jih lahko močno zalivanje poškoduje. Medtem ko je škropljenje za trato ali večjo vrtno površino.

Related Posts