energijsko-varcna-hisa

Energijsko varčna hiša za udobnost bivanja in prijaznost do okolja

Energijsko varčna hiša je danes tudi v Sloveniji praktično standard, saj morajo biti prav vse novogradnje v naši deželi že nekaj časa skoraj nič energijske stavbe oziroma vsaj energijsko varčne hiše. To pomeni, da so energetsko učinkovite in s tem prijazne tako do okolja kot do uporabnikov. Če želimo, da je stavba takšna, je pomembno, da za svoje delovanje uporablja čim manj elektrike. Seveda pa je odgovor na vprašanje, kaj je nizkoenergijska hiša vseeno nekoliko bolj zapleten.

energijsko-varcna-hisa-razlaga

Kaj je nizkoenergijska hiša?

Energijsko varčna hiša je koncept, ki se je začel razvijati v začetku 90. let prejšnjega stoletja v Nemčiji in ni dolgo trajalo, da se je prestavil tudi na naša tla. Kot smo izpostavili že v uvodu, je glavna značilnost takšnega objekta oz. skoraj nič energijske stavbe, da za svoje delovanje porabi čim manj elektrike. To pa nikakor ni dovolj.

Da nek objekt lahko označimo za varčnega, mora odgovarjati številnim standardom. Na splošno mora biti zelo učinkovit kar se tiče porabe, kar pomeni, da je dovoljeno na eno enoto kondicionirane površine porabiti (QP) največ 75 kWh/m2a na leto. Prva stvar, na katero moramo biti pri tem pozorni je, da je ogrevanje takšnega objekta zelo učinkovito. To pomeni, da med ogrevanjem ne smemo porabiti več kot 25kWh/m2a letno.

kaj-je-nizkoenergijska-hisa

Še en zelo pomemben standard, ki ga mora upoštevati takšen objekt, da bi lahko veljal za skoraj nič energijsko stavbo je, da mora biti večina energije, ki jo ta za delovanje uporabi, pridelana na mestu samem oziroma v neposredni bližini objekta, predvsem pa mora biti v večini pridobljena iz obnovljivih virov.

Ko govorimo o porabi takšnega objekta, govorimo o skupni porabi. To pomeni, da na to, da stavba res odgovarja takšnim standardom, vplivajo prav vsi procesi, ki delujejo znotraj zidov objekta in za svoje procesiranje porabljajo elektriko. Govorimo o procesih, kot so ogrevanje in hlajenje objekta, pridobivanje tople vode, splošna poraba elektrike in tako dalje.

Če torej še enkrat skušamo odgovoriti na vprašanje, kaj je nizkoenergijska hiša, bi se odgovor glasil, da je to objekt, ki odgovarja vsem standardom povezanim s porabo energije za njegovo delovanje. In posledično torej objekt, ki deluje trajnostno. Je prijazen do narave in okolja, hkrati pa uporabnikom omogoča varno, varčno in udobno bivanje ter življenje znotraj njegovih zidov.

Energijsko varčna hiša in njeni viri

Kot smo že izpostavili, mora objekt, ki odgovarja izpostavljenim standardom, upoštevati vsa določena pravila. To pomeni, da mora energija, ki jo porabljamo v takem objektu, nastajati na licu mesta ali v neposredni bližini objekta. Hkrati pa je pomembno, da so viri iz katerih se le-ta črpa obnovljivi.

Najpogostejša tovrstna oblika je sonce. Sončne celice so še posebej priljubljene tam, kjer objekt stoji na lokaciji, ki ima dobro obsijanost s sončnimi žarki. Sončne panele je mogoče postaviti tako na streho skoraj nič energijske stavbe kot v njeno neposredno bližino na posebna stojala s paneli. Poleg sonca, sta zelo priljubljena obnovljiva vira še voda in veter, za katera se prav tako odloča veliko lastnikov in uporabnikov tovrstnih stavb. Obstajajo pa tudi druge alternative. Mednje sodijo na primer:

– energija, ki se črpa iz zraka, in jo imenujemo aerotermalna,
– takšna, ki jo črpamo iz notranjosti zemlje, pridobiva pa se s pomočjo vroče vode in pare – takšno imenujemo geotermalna,
– dober vir je tudi biomasa, katera se pridobiva iz virov, kot so smeti, odpadki, les in zemeljski plin,
– pa podoben vir, kamor spada deponijski plin, katerega prav tako pridobivamo s pomočjo odpadkov, predvsem tistih, ki nastanejo znotraj gospodinjstva – ta je sestavljen iz več različnih vrst plinov,
– tudi plin pridobljen iz komunalnih čistilnih naprav,
– med plini pa ne smemo niti mimo bioplina, ki nastane zaradi anarobnega vrenja organskih snovi in je posledica fermentacije biološko razgradljivih snovi.

skoraj-nic-energijska-stavba

Skoraj nič energijska stavba: izberite pravega partnerja

Če želite dobiti učinkovit odgovor na vprašanje, kaj je nizkoenergijska hiša, in si želite, da bi bil vaš objekt res narejen tako, da boste lahko skozi gradnjo in vse povezano z njim dosegli največji izkoristek energije, hkrati pa poskrbeli za udobje svojega bivanja, morate za postavitev takšnega objekta izbrati pravega partnerja. Marles je zagotovo eden takšnih. Zakaj?

Kako dobri smo v svojem delu, pričajo mnoga priznanja in mednarodni certifikati, ki smo jih prejeli v dolgih letih svojega delovanja. Če se odločite za sodelovanje z nami, nam boste torej lahko popolnoma zaupali, vaš objekt pa bo trajnosten in prijeten za bivanje.

montazne-lesene-hise-na-kljuc

Vsaka energijsko varčna hiša, ki jo izdelamo za vas, je unikatna in nastane na podlagi vaših želja in potreb. Zaupati nam morate le svojo vizijo in sanje, mi pa bomo poskrbeli, da boste takšen objekt dobili na enostaven način, hkrati pa bo ta odgovarjal vsem standardom ter bo kolikor se bo dalo ugoden.

Da bo postavitev čim bolj enostavna in boste vi z njo imeli čim manj skrbi, bomo poskrbeli tudi za vso potrebno dokumentacijo, pridobivanje dovoljenj ter nepovratnih sredstev, poskrbeli bomo za arhitekturne zamisli ter na koncu za dovršeno gradnjo.

Related Posts