namakalni-sistemi-za-travo z vodnimi razpršilci

Profesionalni namakalni sistemi za travo za različne površine

Namakalni sistemi za travo so že skoraj nujna investicija za večje površine, ki se uporabljajo v različne namene. Vodni pršilci bodo optimizirali in avtomatizirali vzdrževanje zelenic, tako da bodo te prav vedno v odličnem stanju. Površine so lahko športne, kmetijske, industrijske, namakalni sistemi za travo pa se bodo med seboj razlikovali glede na nekatere ključne komponente in njihove funkcije.

Prav tako se sistemi razlikujejo glede na obseg površine, zahtevano količino vode, rastline in nekatere druge zahteve, po katerih se površine, ki morajo biti namočene, razlikujejo. Moderni razpršilci za namakanje, ki ustrezajo najnovejšim tehnološkim standardom na tem področju, bodo uporabnikom omogočali popoln nadzor nad namočenostjo površine.

profesionalni-namakalni-sistemi-za-travo za optimalno porabo vode

Namakalni sistemi za travo v več oblikah

Namakalni sistemi za travo in druge vrste površin so na voljo v več različicah, vsaka vrsta pa ustreza različnemu tipu površin, kot že prej omenjeno. Najprej se ti sistemi delijo na dva glavna tipa: stabilni in mobilni sistemi. Kot že ime pove, so stabilni namakalni sistemi za travo vedno vgrajeni na enem mestu in tam tudi ostanejo, mobilne sisteme pa lahko po želji premikamo in prilagajamo površini. Oboje se lahko uporablja tako za kmetijske kot za športne površine.

Pri stabilnih sistemih se uporabljajo specializirani vodni pršilci, ki stojijo na enem mestu, pri mobilnih pa se uporabljajo vodni pršilci na vozičku, ki se premikajo po zemljišču.

vodni-prsilci-za-zalivanje

Kako z razpršilci za namakanje do manjše porabe vode?

Razpršilci za namakanje imajo ob drugih prednostih pred ročnim zalivanjem tudi manjšo in bolj ekonomično porabo vode. V času, ko vodni viri niso več nekaj samoumevnega in je poraba vode nekaj, čemur je potrebno posvetiti nekaj pozornosti, saj so v nasprotnem primeru lahko stroški porabe zelo veliki, prav tako pa tudi zgolj zaradi samih okoljskih in trajnostnih razlogov ne smemo z vodo ravnati razsipno. Pitna voda je namreč ena izmed luksuzov naše družbe, ki si je ne morejo privoščiti vsepovsod in ravno zato moramo z njo ravnati varčno. Dostop do kvalitetne vode je tudi eden izmed razlogov, zakaj pri nas rastline tako dobro uspevajo, dokazano pa je, da s profesionalnimi namakalnimi sistemi poskrbimo za zdravo rast rastlin.

Dejstvo je, da se skoraj 50% vode, porabljene za zalivanje rastlin, ne porabi učinkovito, saj jo bodisi odnese veter, izpari ali pa steče v predele, ki vode ne potrebujejo. Z avtomatiziranimi in optimiziranimi sistemi za zalivanje športnih ali kmetijskih površin, ki s pametnim računalnikom uravnavajo urnik in količino porabljene vode, se takšni potrati vode izognemo, s čimer se prihranijo voda, denar in energija. To je dobrodošlo še posebej, kadar gre za zelo velike površine, ki zahtevajo veliko vode.

razprsilci-za-namakanje-travnatih-povrsin

Zgodovina namakalnih sistemov

Sistemi za dovajanje vode na kmetijske površine še zdaleč niso nov izum, saj so se najzgodnejši zaznani tovrstni mehanizmi uporabljali že leta 6000 pred našim štetjem v Egiptu in Mezopotamiji. V Egiptu je reka Nil vsako leto za nekaj mesecev poplavila kmetijske površine, kmetje pa so izkopali kanale, po katerih se je voda raztekla mnogo dlje in bolj učinkovito, kot bi se sicer. Leta 3100 pred našim štetjem so zgradili prvi večji in bolj kompleksen irigacijski sistem, pri čemer so zgradili tudi jez in kanale, ki so se razprostirali 20 kilometrov. Čeprav so bili egipčani in mezopotamci prvi, za katere je znano, da so uporabljali tovrstne mehanizme, pa še zdaleč niso bili edini.

Zelo učinkoviti sistem irigacije so odkrili tudi v Indiji in na Kitajskem, še bolj zanimivo pa je odkritje v Južni Ameriki, specifično v Peruju, kjer so kanale za oskrbo z vodo zgradili vsaj leta 4000 pred našim štetjem. Nekateri mehanizmi so bili že takrat tako učinkoviti, da se še danes uporabljajo po enakem principu, kar velja za irigacijski sistem starodavne Šri Lanke.

Kot na vseh ostalih področjih, je tehnologija tudi na agrikulturnem področju izjemno napredovala in z njimi tudi irigacijski sistemi. Kar so bili včasih grobo skopani kanali in različna orodja, kot so velika lesena kolesa, s pomočjo katerih so zajemali in prenašali vodo iz rek, so dandanes zamenjali razpršilci za namakanje, ki s pomočjo kompleksnih sistemov črpanja, dovajanja in shranjevanja vode izjemno učinkovito ravnajo z vodnimi viri.

Dejstvo je, da je dandanes kar 70% izčrpane vode uporabljene za agrikulturo, kar pomeni, da bi brez takšnih naprednih sistemov bila svetovna populacija pahnjena v lakoto. Ker pa so vodni pršilci in drugi sistemi za dovajanje vode tudi mnogo bolj dostopni, pa je lahko z njihovo pomočjo že skoraj vsak posameznik z večjim zemljiščem samozadosten.

avtomatski-namakalni-sistem-za-zalivanje

Pomoč, svetovanje in montaža

Z modernimi avtomatskimi razpršilci za namakanje lahko bolj brezskrbno kot kadarkoli prej vzdržujete vaše zemljišče, ne glede na to, ali se uporablja za kultivacijo ali pa za nekatere druge namene, kot sta šport in industrija. V podjetju Armex imajo večletne izkušnje z načrtovanjem in montažo teh sistemov, zato vam lahko zagotovijo profesionalno pomoč, svetovanje na tem področju in nenazadnje tudi montažo irigacijskih sistemov.

Related Posts