polaganje-parketa

Polaganje parketa zahteva delo strokovnjaka

Polaganje parketa, ki ga opravi izkušen mojster, zagotavlja dolgo življenjsko dobo talne obloge in zadovoljstvo uporabnikov. Les je material, ki ima veliko privlačnih lastnosti, saj je prožen, enostaven za nego in vzdržljiv, v domu pa ustvarja toplo in naravno vzdušje. Zaradi tega je med najbolj priljubljenimi materiali tistih, ki se odločajo za nakup talnih oblog. Poleg plemenitega videza, edinstvenega občutka in visoke trajnosti, navdušuje tudi s svojo ekološko prijaznostjo in zdravim značajem v bivalnih prostorih.

Z redno nego so lesena tla izjemno trpežna in imajo impresivno dolgo življenjsko dobo. Različne površinske obdelave, kot so olje, lak ali različni premazi, ščitijo les pred vlago, umazanijo in praskami. Kljub temu pa vsakodnevno življenje na tleh pusti svoje sledi in parket ni nobena izjema. Lesena tla je najlažje obnoviti, jih obrusiti, premazati in jim tako povrniti svežino. Pri tem je v veliki prednosti oljen parket, ki ne zahteva nobenega brušenja ali lakiranja, samo redno vzdrževanje in premaz z oljem vsakih nekaj let.

kvalitetno-polaganje-parketa

Oljenje parketa je bolje opraviti strojno, saj se na takšen način odpravijo tudi večje praske ali odrgnine. Redno vzdrževanje pa lahko opravljajo lastniki sami, saj naravni izdelki ne škodujejo zdravju. Z ustrezno površinsko obdelavo je polaganje parketa trajna in okolju prijazna rešitev za kvalitetna tla, pa naj gre za domače okolje ali poslovni prostor. Les je trpežen proti obrabi in preprost za čiščenje, površinska zaščita pa preprečuje nabiranje umazanije in prahu v spojih. Te lastnosti so še dodatna prednost za alergike, lastnike domačih živali in starše razposajenih otrok.

Lesena tla ne grejo nikoli iz mode. Parket je brezčasna, trajna klasika za vsak prostor. Les, iz katerega je narejen, lahko preživi stoletja, ne da bi izgubil svoj edinstven značaj in naravno eleganco, v bivališče pa vnaša košček narave in popolno vzdušje dobrega počutja. Če je strokovno položen, ima poleg vseh pozitivnih lastnosti tudi odlično absorpcijo hrupa, saj ublaži zvok udarcev in tako poveča kakovost življenja lastnikov.

 

Oljenje parketa mu zagotovi dolgo življenjsko dobo

Oljenje parketa je dejansko vse, kar je potrebno storiti, da bo les dolga leta ostal negovan, sijoč, brez poškodb in madežev. Osvežitev z nanosom olja pripomore k izboljšanju splošnega videza površine, poleg tega pa jo zaščiti in neguje, sicer les absorbira vlago. Oljen parket je kot nalašč za družine z majhnimi otroki ali za lastnike hišnih ljubljenčkov. Morebitne manjše poškodbe, packe ali praske, ki jih povzročijo krempeljčki, se lahko preprosto sproti odpravijo z oljnim nanosom.

polaganje-oljenega-parketa

Strokovno polaganje parketa se prične s kvalitetno podlago, ki mora biti ravna, trdna in suha. Položena lesena tla se nato zbrusijo, polakirajo ali naoljijo, odvisno od želja. Pri polaganju se je z izbiro različnih vrst lesa možno poigravati in oblikovati različne intarzije ali vzorce, nekateri pa se raje odločijo za preprost klasičen videz. Med najbolj priljubljenimi vrstami lesa še vedno prevladuje hrast, sledijo mu bukev, jesen, smreka, oreh, v zadnjem času pa tudi eksotične vrste kot so teak (tikovina), bambus, wenge in drugi.

Ne glede na izbiro, pa oljen parket poudari neverjetno drobne podrobnosti in strukturo vsake vrste lesa. Primerno čiščenje s šamponi, ki so namenjeni takšnim tlom, ohranja zaščitni sloj dolgo časa nedotaknjen, kajti agresivna čistila bi ga lahko sprala oziroma uničila. Kakovostna podjetja, ki opravljajo polaganje parketa, ponujajo uporabnikom tudi produkte za čiščenje, tako da z rednim vzdrževanjem ni nobenih težav.

Vsakih nekaj let pa je vseeno potrebno opraviti ponovno oljenje parketa, pri katerem se sanirajo praske, poškodbe in madeži, površina pa dobi ponovno svežino in sijaj. Prednost oljnega nanosa je v tem, da ni potrebno umikati pohištva, saj tal ni treba brusiti ali lakirati. Z malo truda in nizkimi stroški bodo lesena tla vsakih nekaj let spet kot nova oziroma še lepša, saj vsak nov oljni nanos še oplemeniti površino.

Družinsko podjetje TOP talne obloge iz Ljubljane ima 40 let izkušenj s polaganjem, vzdrževanjem in obnovo različnih talnih površin. Obiščite spletno stran in se prepričajte o bogati ponudbi njihovih produktov in storitev.

oljen-parket-godnjavec

 

 

Related Posts